2012. június 25., hétfő

George Orwell - 1984

"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából." - Amikor Orwell megírta az 1984-et, még csak 1948-at írtak. Túl a világháborún, túl a Szovjetunió megalakulásán az író borúsnak látta a jövőt. Orwell, akárcsak Hemingway, önként harcolt a fasiszta Franco erői ellen Spanyolországban, élete végéig demokratikus kommunistának vallotta magát, két nagysikerű regénye előtt leginkább háborús riportjairól, újságcikkeiről ismerik. Belépett az angol munkáspártba, de csak egy rövid időre, élete végéig nem tartozott semmilyen kommunista szervezethez. Felvillanyozza a Szovjetunió megalakulása, de hamar kiábrándul a zsarnok, kegyetlen államból. S 1948-ban úgy érzi, nincs máshova út, csak egy borzasztó, egyéniségvesztett, totalitárius rendszerhez, 1984 rendszeréhez.
"A Nagy Testvér figyel téged." A hallgatja keserűen Winston Smith a szállóigévé vált mondatot napról-napra. Óceániában a polgárok minden mozdulatát teleképen keresztül figyelik, egyetlen gyanús mozdulatot, arckifejezést is a Gondolatrendőrség ökölcsapásai követhetnek. A Párt uralja a múltat, a jelent és a jövőt, tetszésére alakítja a történelmet, hazugságra, gyűlöletre és kínzásokra épített birodalma megrendíthetetlen. Lehet-e - Ady Endre szavaival élva - embernek maradni az embertelenségben? Ki lehet-e bújni a Nagy Testvér zaklató pillantásaitól, lehet-e egy percnyi boldogságot is érezni ott, ahol az élmény és az élvezet bűn, a gyűlölet erény és a szeretett tiltott? Lehet-e szerelmet érezni ott, ahol gyermekek jelentik fe szüleiket, ahol a szexualitás csak az utódnemzés kényszerű eszköze, kötelesség a Párt iránt? Lehet-e valósan gondolkozni ott, ahol a gondolatot is befolyásolják, ahol az egészséges emberek agymosott polgárok?
Orwell regénye megrendítő. S most, 2012-ben, amikor már látjuk, hogy a szörnyű vízió nem valósult meg (teljes egészében), érvényes marad a mű. Az emberiség felett mindig is ott lengenek ezek a kérdések: a hatalom eszköz vagy cél? Létezik-e a múlt, ha megsemmisítjük? "Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is" - hangzik a Párt kemény állítása. Létrejöhet-e teljes egyenlőség?
Orwell üzenete a modern ember számára: "Az, hogy kisebbségben van, ha akár egymaga alkotja a kisebbséget, még nem jelenti azt, hogy őrült valaki. Van igazság, és van hazugság, s ha akár az egész világ ellenében is az igazsághoz ragaszkodunk, még nem vagyunk őrültek."
A regény hatalmas siker volt a hidegháború idején, a faltól nyugatra a Szovjetunió kritikájaként emelték a magasba, a vasfüggönyön túl elítélték, mint imperialista gúnyrajzot. Orwell alig egy évvel élte túl regénye megjelenését, 1950-ben tüdőbajban halt meg. Nem is tetszett volna neki, ahogy művét politikai gumibotnak használták. Számára az 1984 intő látomás minden hatalomnak és kornak. Stílszerűen 1984-ben készült a regény legjobb filmadaptációja, John Hurttel, Suzanna Hamiltonnal és Richard Burtonnel a főszerepben. Sokak szerint azonban nem adja vissza azt a fantasztikus élményt, amit Orwell eredetije nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése