2012. augusztus 1., szerda

Chinua Achebe - Széthulló világ

"Nem is sejtettem, hogy valaha író lesz belőlem, mert voltaképpen hosszú ideig nem volt tudomásom a foglalkozás létezéséről sem" - írta a nigériai Chinua Achebe pályafutásáról. Az 1958-ban megjelent Széthulló világ c. könyvével elsőként aratott sikert az afrikai írók közül a fejlett országokban, ahol a műfaj már évszázados hagyományokra tekint vissza. "Rájöttünk, hogy nekünk is van elmondani érdemes történetünk - folytatja az író. - Hamarosan kialakult bennem a meggyőződés, hogy a történetet, amelyet nekünk kell elmondanunk, senki más nem mondhatja el helyettünk."
Okonkwo tekintélyes férfi a faluban; már fiatalon hírnevet szerzett magának, kiváló harcos és eredményes földműves. Feleségeivel, fiaival vasszigorral bánik. "Nem akarok olyan fiút, aki nem tud emelt fővel megjelenni a nemzetség gyűlésén. Inkább a saját kezemmel fojtom meg!" - inti elsőszülöttjét. De a régi értékrend, amelyhez tűzzel-vassal ragaszkodik, széthullni látszik. Mikor egy váratlan szerencsétlenség folytán hét évre elűzik falujából, a férfi megbizonyosodik arról, hogy rossz védőszelleme van. Kétségbeesését a fehér misszionáriusok megjelenése fokozza, s a vágy, hogy szembeszálljon az egykor önálló és békés falu leigázóival, egyre erősebb a férfi szívében...
Amikor 1957-ben Achebe elküldte egyetlen kéziratát egy londoni kiadóhoz, hónapokig nem érkezett válasz. "Valószínűleg annyira elvesztettem volna minden ambíciómat, hogy feladtam volna az egészet" - felelt arra a kérdésre az író, hogy mi lett volna, ha elveszik a kézirat. Számos elutasítás után egy másik kiadó tanácsadója, miután elolvasta a könyvet, így értékelte: "A legjobb regény, amit a háború óta írtak!" 1958 júniusában a kritika lelkesen üdvözölte a kétezres példányszámban megjelent kötetet. "Remekbeszabott mű!" - írta az Observer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése