2015. január 2., péntek

Chuck Palahniuk - Harcosok klubja

A Harcosok klubja azután született, hogy a szerző Invisible Monsters című regényét elutasította egy kiadó, mondva, hogy túlságosan sokkoló. Chuck Palahniuk elhatározta tehát, hogy még sokkolóbb prózába kezd. A regény hatodik fejezete először novellaként született meg, ebből nőtte ki magát az azóta kultuszkönyvvé vált remekmű.
Palahniuk könyve leginkább Burgess Gépnarancsához hasonlítható: mindkét regényről vélték már, hogy az erőszakra buzdít, Palahniuk gyakran találkozik a nihilizmus, az anarchizmus vádjával. "[É]n inkább romantikusként írnám le magam" - mondja az író. Hogyne.
Palahniuk élete mindenesetre tele van érdekességekkel: akkor szeretett bele a vérbe, amikor asszisztensként dolgozott egy kórházban, egyik novellája, a Zsigerek több mint 70 ember ájulását okozta felolvasásokon, melegként megírta a modern kor legférfiasabb regényét, 2015-ben pedig folytatást is megjelentette, méghozzá képregény formátumban. Épp olyan, mint prózája: sohasem lehet tudni, mire is számítson az ember, de az biztos, hogy a sokkoló szavak mögött valódi tartalom is van.
A történet két férfi barátságáról szól, melyet aztán egy nő megjelenése dönt romba, legalábbis így vezették félre az újságírókat Brad Pitt és Edward Norton, igen, a könyvből ugyanis film is készült. David Finchert elragadta a szédítő sebességű regény, s megjelenése után három évvel be is mutatták az azóta legendás filmet, meghozva ezzel a regénynek is a világsikert.
"Higgyetek bennem, és örökké halni fogtok…"
A Harcosok klubja rendkívül férfias regény: "... a könyvesboltok tele voltak olyan könyvekkel, melyek szocális modellt nyújtottak a nőknek, hogy miként töltsenek időt egymással. De nem volt olyan regény, mely a férfiaknak modellt nyújtott volna" - mondta az író. A végeredmény? Sokkoló. Megható. Izgalmas. Olyan, mint egy iránytű. Anarchista? Nem. Felépít. Kényszerít, hogy változz. Úgy, ahogy Tyler Durden kényszerítette Raymond Κ. Κ. Κ. Hesselt, hogy megváltozzon. Tyler ugyanis a regény egyik szereplője. Hinni fogsz Tylerben. Azt fogod mondani,
"szegezz csak pisztolyt a homlokomhoz, és fesd vörösre agyammal az ebédlő falát."
Valami ilyesmit tesz a regény is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése