2011. november 1., kedd

Ken Kesey - Száll a kakukk fészkére

A Főnéni vasszigorral őrzi a házirendet és a napi rutint az Oregon állambeli elmegyógyintézet falain belül. (A történetet Bromden, a (látszólag) süketnéma indián törzsfőnök szájából tudhatjuk meg.) Betegei, akik embertelen elektrosokk-terápiákon, napi rendszerességű megaláztatásokon mennek keresztül, nem ellenkeznek vele. Egészen addig, amíg fel nem tűnik a nagyszájú és sokatlátott P. R. McMurphy. Mack - ahogy őt becézik - háborút hirdet az intézet szabályai - és legfőképpen a Főnéni - ellen. Szemtelen és dühítő, emberi, tele van élettel - ez minden, amire hagyatkozhat. Szenvedélyes pókeres, és nem szeret veszíteni. De tudja, hogy a Főnéni kezében rengeteg eszköz van a győzelemre.
Sokan tarják Ken Kesey-t egyregényes írónak, a Száll a kakukk fészkére valóban az egyetlen műve, ami valódi hírnévre tett szert, az USÁ-ban több mint száz kiadás ért meg. A regény 1962-ben jelent meg, s már ekkor lelkesedéssel fogadták mind az olvasók, mind a kritikusok. Kesey a regény írását megelőzőleg alkalmazott volt egy szanatóriumban, ahol szintén embertelen eszközökkel és LSD-vel kezelték a pácienseket. (Egy volt kolléganője be is perelte az írót és kiadóját, a Viking Presst, mivel egy karakterben magára ismert.) Látszólag csupán az egészségügyben alkalmazott gyógymódok elleni tiltakozás; valójában a konformizmus temetése és az individualizmus ünnpelése. A regény a modern társadalom kritikája is, ahol éppen az ember természetes szükségleteit és szabadságát hagyják ki a gépezetből. A lázadó hangnem és a társadalmi normák felrúgása népszerűvé tette a könyvet a korabeli egyetemisták körében, így vált a regény a beatnemzedék kialakulásának állomásává és tanújává. 
Az 5 Oscar-díjas filmadaptáció 1975-ben készült el, a főszerepben Jack Nicholsonnal, Milos Forman rendezésében. Kesey nagy önuralommal és jóadag büszkeséggel - soha nem nézte meg a filmet, mivel az nem Bromden nézőpontjából meséli a történetet. Egyenesen úgy érezte, hogy "lemészárolták" regényét, sőt be is perelte az alkotókat. Egy este - elmondása szerint - a tévét kapcsolgatva egy filmen állapodott meg, ami érdekesnek tűnt. Majd miután rájött, hogy ez "az" a film, csatornát váltott. Hát, ő tudja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése