2011. november 2., szerda

Henry Miller - Kakasviadal

1930-ban Henry Miller Párizsba költözött, maga mögött hagyva June Smith-szel kötött viharos házasságát és elkészült regényét, az akkor még Lovely Lesbians címen futó Kakasviadalt, amihez nagy reményeket fűzött. Hasonlóan Henry Miller más regényeihez, ez is erősen önéletrajzi vonatkozású. Felesége szenvedélyes viszonyba keveredett egy titokzatos nővel, Jean Kronskival és a szerelmi hármas összeköltözött. Mindhárman szélsőséges érzelműek és idegileg labilisak voltak: a hármas festett és írt, természetesen a legújabb irányzatok hatása alatt. Ekkor születtek meg a Kakasviadal és a Ráktérítő c. regények alapjául szolgáló jegyzetek.
A Brooklyn művészvilágában játszódó történet főhőse Tony Bring, aki szenvedélyesen ragaszkodik feleségéhez, Hildredhez. De a leszbikus Ványa megjelenése után életük pokollá válik: senki nem tud megbirkózni a különleges helyzettel. A három szereplő pokoljárását Tony hosszú monológjain érzékelhetjük: bár ezek gyakran hosszadalmasak és nehézkesek. Az író próbál költői és szürrealista lenni. Ez valamikor kevésbé, valamikor nagyon jól sikerül.
Henry és June a filmvásznon
Noha a szerző ekkor már negyvenes éveit taposta, a Kakasviadal így mégis útkereső alkotásnak tekinthető. Az elbeszélői hang egyenetlen, a stílus hullámzó; marad a maró őszinteség és a személyes élmény szilánkossága. A regény elmaradhatatlan kellék a szemérmetlen szexualitás ábrázolása, amit sokáig pornográfnak minősített az amerikai kritika; ez az, amiért a 60-as évek beatnemzedéke felfedezte Millert: az érzelmeit és vágyait nyiltan vállaló írót, aki nem igazodik a társadalmi normákhoz. Nem is volt boldog családi élete: ötször nősült, magas kora miatt az utolsó felesége - egy japán nő - már a házaséletet is megtagadta tőle.
A Kakasviadal kéziratának története is viszontagságos. A kéziratot az író Párizsba indulásakor June-nál hagyta, hogy próbálja meg megjelentetni. Miller első publikált regénye a Ráktértítő lett, és a Kakasviadal feledésbe merült. A híres író már nem foglalkozott ifjúkori zsengéjével, hiszen elegendő mennyiségű regénye várt kiadásra. Így a mű csak tizenegy évvel halála után, 1991-ben jelent meg. A népszerű író 1976-ban kapott francia Becsületrendet, 1990-ben Henry és June címmel film is készült róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése